Marktonderzoek: Huawei ‘leading’ in kwaliteitsoplossingen

Huawei kent iedereen wel als maker van consumentenproducten zoals smartphones. Maar wat niet veel mensen weten, is dat het bedrijf begon op de zakelijke markt en al ruim dertig jaar lang een zeer solide speler in IT-hardware is. Sterker nog: Huawei doet al jaren mee met de groten der aarde en dat is niet zonder reden. Rhodix zocht uit waarom dit Chinese bedrijf het zo goed doet op de markt.


Een klein stukje historie: Huawei is groot geworden als carrier. En dat zie je vandaag de dag nog steeds terug. Indirect komt een derde van de wereldbevolking in aanraking met Huawei. Dat komt door de 3G- en 4G-technologie die het bedrijf levert aan meer dan 500 mobiele operators wereldwijd. Het bedrijf is dus ijzersterk in netwerken.


Dat bewijst ook het meest recente (2018) Magic Quadrant Gartner-onderzoek naar LTE-netwerken, die nu vooral voor 4G worden gebruikt. In deze onderzoeken plaatst onderzoeksbureau Gartner de belangrijkste bedrijven in de markt in een kwadrant met de waarden Niche players, Challengers, Visionaries en Leaders.


Leider in de markt


Huawei is door Gartner uitgeroepen tot Leader in de markt, wat inhoudt dat het Chinese bedrijf zowel sterk is in visie als de uitvoering van die visie. Volgens het onderzoeksbureau presteert Huawei niet alleen beter dan andere marktpartijen, hun LTE-oplossingen worden ook steeds populairder en het krijgt erkenning als eerste keuze voor veel toonaangevende wereldwijde operators. Het bedrijf is dus immens populair: wereldwijd heeft Huawei al bijna 400 commerciële LTE-netwerken in meer dan 100 hoofdsteden geplaatst.


Een snel groeiend marktaandeel, grootschalige commerciële netwerkontwikkeling en een uitgebreid portfolio van innovatieve hard- en softwareproducten, maken het plaatje volgens Gartner compleet. Daar komt nog eens bij dat hun LTE-technologie ook in de toekomst nog relevant is: het vormt de perfecte basis voor de aankomende 5G-netwerken.


Huawei Storage


Ook op het gebied van storage is Huawei een volwaardige partij op de markt. Gartner plaatste het bedrijf  voor het derde jaar op een rij in het kwadrant ‘Leader’ voor General Purpose Disk Arrays en noemde het een bedrijf dat steeds volwassener aan het worden is. Ook wordt het brede portfolio aan storage-oplossingen geroemd. Van cloud tot enterprise biedt het bedrijf een oplossing, daar zijn de OceanStor- en FusionStore-lijnen een goed voorbeeld van. Daarnaast is volgens Gartner de mirroring feature op alle OceanStor-arrays een indrukwekkende functie.


Opkomend


Huawei is op het gebied van netwerken en storage dus al een wereldspeler. Het bedrijf heeft echter zo’n brede focus, dat het ook een flink opkomende speler is in diverse andere markten.


Zo was het Chinese bedrijf in 2018 een ‘Challenger’ voor WAN Edge Infrastructure. Dit houdt in dat Huawei al wel de ‘ability to execute’ heeft (het domineert een groot segment van de markt) maar nog niet de complete visie en roadmap rond heeft van een ‘leader’. Aangezien het een relatieve nieuwkomer is op dit gebied, beschouwt Huawei deze door Gartner toegekende positie als een eer: SD-WAN technologie wordt steeds populairder onder IT-bedrijven en de concurrentie is zeer fors.

Ook indrukwekkend is de Challenger-positie in de Hyper-converged Infrastructures-markt, in het eerste jaar  dat Huawei’s FusionCube is opgenomen in het Gartner-onderzoek. Vooral op het gebied van performance en gemak scoort de FusionCube hoog.

 

Internet of Things


Hoewel de rapporten van Gartner al een goede maatstaf zijn voor de positie van een bedrijf in de markt, geven ook andere gerenommeerde onderzoeken van de Europese Commissie en IHS Markit aan dat Huawei internationaal goed scoort.


Volgens het Britse marktonderzoekbureau IHS Markit is Huawei de absolute marktleider als het gaat om IoT-platform vendors, vergeleken met acht andere vendors. De leidende positie is onder andere gebaseerd op het aantal apparaten, de ‘commitment’ aan hun eigen strategie en technologische innovatie. Huawei’s OceanConnect IoT-platform wordt inmiddels door meer dan 50 verschillende sectoren gebruikt.


Research & development


Wat veel mensen ook niet weten, is dat Huawei een van de grootste R&D afdelingen ter wereld heeft. Maar liefst 80.000 werknemers (40 procent van het bedrijf), verspreid over 40 R&D labs over de hele wereld, houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten.


Het is dan ook niet zo vreemd dat Huawei tot de wereldtop behoort qua investeringen in R&D. Het onderzoek ‘The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard’ van de Europese Commissie (pdf) plaatst het Chinese bedrijf in de top 5. Maar liefst 11,3 miljard euro ging naar onderzoek. De jaarcijfers over 2018 zijn nog niet bekend, maar om u een beeld te geven: per jaar besteedt Huawei ongeveer 10 procent van de omzet uit aan R&D. De laatste jaren was dat zelfs bijna 15 procent. 

 

Zoals u kunt lezen, spreken onafhankelijke onderzoeken en cijfers boekdelen over Huawei. Ook bij Rhodix zijn we overtuigd van hun innovatiekracht.

 Ook benieuwd naar alle mogelijkheden? Wij helpen u graag verder. Bekijk ook onze speciale actie: nu in maart & april gratis installatie bij Huawei hardware t.w.v. 1 werkdag! Ook is er een speciale Huawei Flash Only actie: SSD voor de prijs van HDD.

 

actie-huawei-gratis-installatie

Ontvang de laatste Rhodix updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Suzanne van Os - Marketing Manager
Suzanne is vanaf april 2018 actief bij Rhodix en als marketing manager verantwoordelijk voor de gehele marketing en communicatie. Nog als relatieve newbie in IT-land onderzoekt ze graag diverse trending IT onderwerpen en prangende IT vraagstukken in de markt.